Leestafel in de kroeg inspiratie

31 jan. 2023

De alom niet populaire hoek op vele scholen is de leeshoek. We moeten ons eerst eens afvragen of deze knusse kussenhoek zich wel leent voor het lezen van (prenten)boeken. De kans mooie en vooral dure prentenboeken in de kussenhoek kapot gaan is erg groot. Verder kun je je afvragen of er een juiste leeshouding ontstaat. ik zou daarom willen adviseren de prentenboeken gewoon op een tafel neer te leggen en er een knusse leestafel van te maken die je ook wel eens in een kroeg ziet. Hang er een leeslamp boven. Verder is de kussenhoek niet bevordelijk voor een interventie van de leerkracht. Die gaat echt niet heerlijk op de grond erbij zitten. Wil je dan toch voorlezen? Neem een voorleesbank. Van hieruit spring ik meteen weer van de hak op de tak. Stop ook maar met het voorlezen in de grote kring met 30 kleuters. Of je moet een boek van kikker hebben waarin Max Velthuis zijn prenten op 10 meter afstand nog te zien zijn. Maar alle prachtig geschilderde aquarel prenten zijn door kleuterogen van afstand niet waarneembaar. Dan biedt een digitaal prentenboek weer uitkomst. Maar dat is dan toch echt weer anders dan het voorlezen van een boek en niet geen beroep op de doelen die wij voor ogen hebben met de leeshoek. 

Dus de tip is:

Lees alleen maar voor aan hooguit 10 kinderen. Dat betekent dat de voorleestafel een onderdeel gaat worden van je werkles. Kinderen kunnen kiezen om aan de voorleestafel te gaan zitten. En jij komt daar voorlezen. Dan zit je dus wel even vast aan die tafel. De andere kinderen moeten dan wel heel zelfstandig kunnen werken. 

Dat lukt vaak niet omdat er van alles gebeurt in de werkles waar jij aandacht aan moet besteden.

De voorleestafel kan daarom ook gebruik maken van de nieuwe media. Jij gaat dan een podcast maken. Want kinderen horen dolgraag jouw stem, waarom dat precies is leg ik je nog uit in deze cursus. 

Hoe dat in zijn werk gaat?

Dat vertel ik je morgen!

Beginnen jullie maar alvast aan de leestafel of de voorleesbank. Op naar de kringloopwinkel. Want de voorleestafel gaan we natuurlijk maken op volwassen hoogte. ik weet natuurlijk weer niet of dat mag van de inspectie. Maar weet je wat? We doen het gewoon.

liefs

Simone

Leestafel in de kroeg inspiratie

Inloggen

Onderbouwd Online werkt het beste in Google Chrome op een computer of tablet. We adviseren je om Google Chrome te installeren.

Wachtwoord vergeten